main-logo
0
  1. Αρχική
  2. /
  3. Πολιτική κατά της βίας και της παρενόχλησης

Με την παρούσα Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία, η εταιρεία με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ» και τον διακριτικό τίτλο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.- ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ» (εφ’ εξής «Εταιρεία» ή «Εργοδότης») δηλώνει ρητώς τη μηδενική ανοχή της σε περιστατικά και μορφές συμπεριφοράς που νοούνται ως βία και παρενόχληση και τη βούλησή της να κυριαρχεί στο εργασιακό περιβάλλον η εργασιακή ασφάλεια και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Απαγορεύεται κάθε μορφής βία και παρενόχληση, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Απαγορεύεται επίσης ρητώς οποιαδήποτε ενέργεια αντεκδίκησης εναντίον άλλου προσώπου, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή βίας ή παρενόχλησης, υποβάλλει καταγγελία, καταθέτει, βοηθά ή συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία διερεύνησης περιστατικού, από όπου και αν προέρχεται αυτή η ενέργεια αντεκδίκησης.
Η παρούσα Πολιτική Καταπολέμησης της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Πολιτικών που έχει αναπτύξει η Εταιρεία σχετικά με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διασφάλισή τους, την ισότητα στις ευκαιρίες εργασίας και την καταπολέμηση των διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο της παρούσας Πολιτικής αλλά και των υπολοίπων πολιτικών και διαδικασιών που ακολουθεί η Εταιρεία, εφαρμόζονται συγκεκριμένες Διαδικασίες που περιλαμβάνουν:
α) την εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία,
β) τα μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, καθώς και για την παρακολούθηση τέτοιων περιστατικών ή μορφών συμπεριφοράς και
γ) τις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού.

Πεδίο Εφαρμογής

Στην παρούσα Πολιτική εμπίπτουν οι εργαζόμενοι και οι απασχολούμενοι στην Εταιρεία, ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολουμένων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων και των μαθητευόμενων, εθελοντές, εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, καθώς και άτομα που αιτούνται εργασία στην Εταιρεία.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της Βίας και της Παρενόχλησης,

α) Η Εταιρεία θα παραλαμβάνει, θα διερευνά και θα διαχειρίζεται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς δεν θα παρεμποδίζει την παραλαβή, τη διερεύνηση και τη διαχείριση των καταγγελιών ή των αναφορών αυτών.
β) Η Εταιρεία θα παρέχει συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, διοικητική ή δικαστική αρχή, κατά την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικού ή συμπεριφοράς, εφ’ όσον της ζητηθεί από αυτές.
γ) Η Εταιρεία διασφαλίζει ένα εργασιακό περιβάλλον προσιτό, ασφαλές και φιλικό όπου οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, των συνεργατών, της Διοίκησης και των μελών της Εταιρείας διακρίνονται από αλληλοσεβασμό, ευγένεια, ειλικρίνεια, κατανόηση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και συμπαράσταση, ενώ παρέχει στους εργαζομένους πληροφορίες σχετικές με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και με τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εργοδότη επί τέτοιων περιστατικών, ενώ θα λαμβάνει τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα κατά περίπτωση προκειμένου να παρεμποδίζονται, να αποτρέπονται και σε κάθε περίπτωση να μην επαναλαμβάνονται παρόμοια περιστατικά ή συμπεριφορές.
δ) Η Εταιρεία θα παρέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη, καθώς και των ατόμων που ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, στο μέτρο και στον βαθμό της δικής τους ευθύνης, σε περίπτωση εκδήλωσης ή αναφοράς ή καταγγελίας τέτοιων περιστατικών.
ε) Η Εταιρεία θα αναρτά στον χώρο εργασίας και θα καθιστά προσβάσιμη την ενημέρωση για τις διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο Εταιρείας για την καταγγελία και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διοικητικές και δικαστικές αρχές. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και στην παρούσα πολιτική, είναι ενδεικτικώς τα κάτωθι:

ΦΟΡΕΑΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΕΠΕΚεντρική Γραμμή εξυπηρέτησης και καταγγελιών: 1555
Γενική Γραμματεία Ισότητας των ΦύλωνΓραμμή Καταγγελιών: 15900Ηλεκτρονική Διεύθυνση: sos15900@isotita.gr
Συνήγορος του ΠολίτηΤηλεφωνική Γραμμή: 213 1306 600
Ελληνική ΑστυνομίαΤηλεφωνική Γραμμή: 100
Δίωξη Ηλεκτρονικού ΕγκλήματοςΤηλεφωνική Γραμμή: 11188

στ) Η Εταιρεία διανέμει υλικό για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης, διασφαλίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν την πολιτική και τις διαδικασίες της Εταιρείας απέναντι στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης και γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης.
ζ) Η Εταιρεία εκπαιδεύει τα στελέχη της ώστε να αναγνωρίζουν τη βία και την παρενόχληση στην εργασία και να παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη στο προσωπικό και τους συνεργάτες της.
η) Η Εταιρεία ενθαρρύνει τους εργαζομένους της και τα λοιπά πρόσωπα που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πολιτικής να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στα οποία τυγχάνει να είναι μάρτυρες.
θ) Η Εταιρεία, εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων της, λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο και προβαίνει σε κάθε εύλογη προσαρμογή των συνθηκών εργασίας για την προστασία της απασχόλησης και την υποστήριξη εργαζομένων – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
ι) Η Εταιρεία ορίζει ως πρόσωπο αναφοράς («σύνδεσμο») σε επίπεδο επιχείρησης, αρμόδιο για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία την Βασιλική Παπαγιάννη ([email protected], τηλ. 210 2693600, εσωτ. 29).
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω υποχρεώσεις της Εταιρείας βαρύνουν και όλα τα πρόσωπα τα οποία κατά τρόπο είτε συστηματικό είτε περιστασιακό ασκούν μέρος του διευθυντικού δικαιώματος ή εκπροσωπούν τον εργοδότη εν γένει (ανώτερα διευθυντικά στελέχη, προϊστάμενοι κ.λπ.). Τα πρόσωπα αυτά έχουν την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω στον τομέα και στην περιοχή ευθύνης τους.

ΕΣΠΑ